Menu Sluiten

Thema-avonden tijdens de expositie “Gezichten van Dementie”

Van zaterdag 2 oktober t/m 30 oktober kunt u in de Open Hof de expositie “Gezichten van Dementie” bezoeken. De openingstijden zijn dagelijks (met uitzondering van zondag) van 11:00 tot 17:00 uur. Dit is een expositie waarmee kunstschilder Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer en documentairemaker Gijs Wanders diverse aspecten van dementie bespreekbaar willen maken. Herman schilderde portretten van mensen met dementie in aquarel. Gijs interviewde de partners en kinderen van de geportretteerde mensen en maakte daar korte filmpjes van. Ook deze filmpjes kunt u bij het bezoek aan de expositie bekijken. De organisatie van de thema-avonden ligt in handen van de regionale afdeling van AlzheimerNL in samenwerking met de Open Hof.

Tijdens de expositie “Gezichten van Dementie” worden themavonden gehouden en is het Alzheimer café Lansingerland:

  • Donderdag 7 oktober heeft de avond als titel “Dementieviendelijk Lansingerland”. Diverse sprekers gaan in op de vraag hoe om te gaan met de eerste signalen van mogelijke dementie, wat is de rol van de gemeente hierin en hoe kan men toch in de maatschappij zolang mogelijk mee blijven doen.
  • Op woensdagavond 13 oktober is het Alzheimer café Lansingerland. Deze avond gaat over gedragsverandering bij dementie. Een psycholoog van Laurens zal toelichten hoe om te gaan met dat andere gedrag (bijvoorbeeld achterdochtig, depressief of angstig).
  • Donderdag 21 oktober is de titel van de avond “Dementie? Wat nu!” Deze avond gaat over de fase vanaf de diagnose t/m de opname in een zorginstelling. Welke ondersteuning is er voor de familie in deze fase: hoe vind je de weg in het oerwoud aan regels en instanties?
  • De laatste avond is op dinsdag 26 oktober en heeft als titel: “Mag ik gaan?“ en gaat over levenseinde en dementie. Na een inleiding door Marinus van den Berg[1] met als onderwerp “Alzheimer raakt ons allemaal” gaat Gijs Wanders (voormalig presentator van het NOS-journaal) samen met de aanwezigen in de zaal in gesprek met Herman van Hoogdalem (de maker van de Gezichten van Dementie) , Lenneke Edelman (specialist ouderengeneeskunde) en Rita Gielisse die van zeer nabij deze laatste levensfase heeft meegemaakt.

Uiteraard zal er alle avonden veel ruimte zijn voor vragen en discussie en is er informatiemateriaal over dementie beschikbaar.

Alle avonden beginnen om 19:30 uur (zaal open vanaf 19:00 uur). Toegang is gratis; wel is voor ieders veiligheid voor de ze avonden een corona toegangsbewijs nodig (digitaal of op papier).


[1] Marinus van den Berg was sinds 1998 geestelijk verzorger/pastor in Antonius IJsselmonde te Rotterdam en sinds 2008 tot zijn emeritaat bij het regionaal palliatief centrum Cadenza te Rotterdam. Ook na zijn emeritaat is hij nog actief als spreker en publicist over thema’s als afscheid, rouw, verlies en zorg.