Menu Sluiten

Lezing “Gelovig ongeloof” op 2 april (Geannuleerd)

Vanwege het coronavirus gaat deze lezing op 2 april niet door en is tot een later (nog te bepalen) tijdstip uitgesteld.

door Jean-Jacques Suurmond in de Open Hof
aanvang 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur)

Voor de vierde thema-avond op donderdag 2 april in de ‘Open Hof’ in Bleiswijk over geloof en maatschappelijke ontwikkelingen, is uitgenodigd dr. Jean-Jacques Suurmond (emeritus-predikant, coach en publicist). Hij zal die avond een lezing houden met de uitdagende titel “Gelovig ongeloof”. De lezing begint om 20:00 uur. U bent welkom vanaf 19:30 uur. Na zijn lezing zal er ruimschoots gelegenheid tot discussie met Jean-Jacques Suurmond zijn.

Over zijn lezing zegt Jean-Jacques Suurmond: “Elk mens bereikt vroeg of laat de grens van wat wel vertrouwd is, maar niet langer meer voldoet. Je droomt van nieuwe inspiratie en onbekende vergezichten, wat echter ook onzeker kan maken. Hoe vind je daarin je weg? Zo ook met het geloof. Velen denken dat je moet geloven in bepaalde dogma’s en religieuze gewoonten. Maar Jezus is minder kritisch op ongelovigen die slordig met de geboden omgingen dan op dogmatische Schriftgeleerden. Hij benadrukt het innerlijk leven: ‘Het koninkrijk van God is in jullie’. Onlangs drong het tot mij door dat ik als gelovige een reis heb gemaakt van populisme naar globalisme. Ruwweg worden mensen populist genoemd als ze stevig geworteld zijn in hun vertrouwde gemeenschap en controle over de grenzen willen behouden. Daartegenover staan de globalisten die een rondedansje maken bij nieuwe ontwikkelingen en vreemdelingen verwelkomen. Ik herken me veel meer in christenen die het geloof hebben verinnerlijkt. Net als globalisten staan ze open voor verandering en zijn nieuwsgierig naar wetenschappelijke ontdekkingen en andere religies, die ze niet als een bedreiging zien. Het geloof is geen stut buiten hen, maar een innerlijke stroom die loutert en bezielt.”

Jean-Jacques Suurmond, geboren in 1950 (Kruiningen) was vanaf 1979 predikant van de Assemblies of God in Californië en actief in de interkerkelijke charismatische beweging in de VS en in Nederland. Na een bijscholing aan de Universiteit Utrecht, was hij vanaf 1989 hervormd predikant in Gendt en vanaf 1993 in Vlaardingen (PKN). In 1999 rondde hij de opleiding tot gestalttherapeut af en werkte van 2009 tot 2016 als geestelijk verzorger in Haarlem. Ook was hij dertien jaar lang columnist voor het dagblad Trouw. Momenteel doet hij nog begeleidingswerk: als groepsleider, docent, pastor, gestalttherapeut/supervisor, coach en geestelijk begeleider. Verder publiceert hij in het blad van de KBO-PCOB, op het platform Nieuwwij en de jongerensite lazarus.nl.